Wat kan ik voor je doen?

 

Indien je graag meteen naar de praktische kant gaat, kan je hieronder bekijken welke vormen van begeleiding ik aanbied.

Lees gerust even verder voor meer context rondom dit aanbod.

Inspireer elkaar

MomTalk NewbornMeteen inschrijven

MomTalk MomsOnlyMeteen inschrijven

Breid je village verder uit met andere mama’s die zich in dezelfde fase als jij bevinden.

Welcome to motherhood

 

Je bent recent mama geworden of dit staat binnenkort te gebeuren. Allereerst wens ik je graag van harte proficiat.

Moeder worden kan allerlei gevoelens en gedachten los maken bij je en deze kunnen echt álle kanten uit gaan. Want los van wat het voor jou betekent om mama te worden, spelen er zich ook allerlei fysieke processen af die jouw gevoelens en gedachten mee bepalen. Wat voor de ene vrouw heerlijk en fascinerend is, is voor de andere vrouw misschien beangstigend en bevreemdend.

Hoe jouw verhaal zich tot nu toe ook heeft ontplooid, je bevind je nu hier. Dat hoeft niet te betekenen dat je je persé ongelukkig of slecht voelt, maar misschien ben je op zoek naar iets. Misschien weet je ook nog niet echt naar wat. Dat is helemaal oké. Je weg vinden in het moederschap kan soms aanvoelen alsof je je in een doolhof bevindt waarvan iedereen precies weet waar de uitgang is, maar jij alleen niet.

Geen zorgen, “I’ve got you covered”.

“Die bekende roze wolk waarvan zo vaak gesproken wordt, was er helaas niet bij mij. Ik vond mijn draai niet, ik was moe, onzeker en enorm emotioneel.” – Lien N.

It takes a village to raise a child

 

Het feit dat jij op dit moment op zoek bent naar iets, is niet meer dan normaal. We zitten immers in een maatschappij waarin we niet meer zoveel leren van andere vrouwen over hoe we moeten “moederen”. Veel van ons zitten het een beetje in ons eentje uit te zoeken. Op deze manier wordt het soms een proces van bloed, zweet en heel veel tranen.

Dat is normaal, want we zijn er niet voor gemaakt om het alleen te doen. Dat was nooit het concept. We kregen kinderen in een gemeenschap en hadden er vaak thuis al meerdere zien groot worden vooraleer we zelf kinderen kregen. Zo wisten we wat we konden verwachten, en twijfelden we minder aan onze eigen capaciteiten als onze baby’s het moeilijk hadden, want we wisten dat dat er vaak bij hoorde.

In deze tijd zien veel vrouwen voor het eerst een baby van dichtbij wanneer ze er zélf eentje hebben gekregen. En weten ze pas echt hoe een bevalling verloopt doordat ze het zelf hebben meegemaakt. Op heel veel vlakken worden we niet voorbereid, hebben we eigenlijk geen enkel idee wat ons te wachten staat.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar hoe goed kon jij je eerste maaltijd bereiden, als niemand je had uitgelegd hoe het kookvuur werkte, wat de scherpe kant van het mes is en welke kruiden er nodig zijn om het lekker te maken? Is het dan eerlijk om van jezelf te verwachten om van nature een chef-kok te moeten zijn?
Waarom zouden we dan wel plots “van nature uit” moeten weten hoe we mama moeten zijn?

Waarom MomVillage?

 

Iedereen komt andere dingen tegen wanneer ze moeder wordt, en tegelijk delen veel vrouwen heel gelijkaardige struggles.

Doordat we een deel ondersteuning in onze eigen omgeving missen, en onze “village” vaak dus heel beperkt is, is het heel normaal dat we op zoek gaan naar informatie, hulp, (h)erkenning of begeleiding.

Je bent in een nieuwe wereld wakker geworden. Als je je op een wereld bevindt waar je niets kent, ga je in eerste instantie op zoek naar wegwijzers, lotgenoten of een gids.

En dat is wat ik met MomVillage heel graag biedt aan prille mama’s in de wereld van het moederschap.

Ik ben nog steeds heel blij dat ik het mezelf heb gegund om op zoek te gaan naar manieren om dat wat ik voelde te leren dragen. Voor mij was Sanne een luisterend oor. Waar ik geen weg zag, hielp zij mij om er wel terug één te zien en ze reikte me de tools aan die ik nodig had om mijn hoofd boven water te houden toen ik het gevoel had dat ik aan het verdrinken was. - Kajin S.

Nog even voorstellen

 

Hi, ik ben Sanne.

Sinds 2017 ben ik, samen met mijn man Tom, ouders van onze meisjestweeling Ella en Paulien. In één klap kregen we twee kindjes en “boy, did we underestimate that”!

Hoewel ik vanuit mijn ervaringen als vroedvrouw en psychotherapeute al wel wist dat de bekende “roze wolk” niet voor iedereen is weggelegd, kon ik toch niet inschatten hoe ik me dan wél zou voelen na de geboorte van onze kindjes. En om het kort te beschrijven, het voelde als een heel wilde zee, met hoge golven, en weersomstandigheden die me enorm uitdaagden om mijn hoofd boven water te houden.

Ik ging op zoek naar hulp en vond heel weinig, behalve enkele, waardevolle, boeken.

Eigenlijk was ik op zoek naar herkenning, naar mensen met ervaring die me konden gerust stellen dat wat ik ervaarde, normaal was. En naar reddingsboeien, roeispanen en zeiltechnieken om ook temidden van deze hoge golven mijn bootje varende te leren houden.

Met vallen en opstaan vond ik mijn ritme, zoals uiteindelijk elke mama en elk nieuw gezin dit vindt. Maar het kostte me veel tijd, bloed, zweet en tranen.

Toen ik onverwacht opnieuw zwanger bleek te zijn, eind 2021, ervaarde ik dan ook in eerste instantie een gevoel van spanning en lichte paniek. Gelukkig heeft onze zoektocht van bij onze eerste kindjes ons toch heel wat handvaten opgeleverd, en mocht ik deze keer een heel andere postnatale periode ervaren.

Ondertussen kruisen steeds meer zwangere en pas bevallen vrouwen en koppels mijn weg in de praktijk waar ik werk. Ik vind het heel fijn om mijn roeping als vroedvrouw nu te kunnen combineren met die van mijn psychotherapeut-zijn.

Zo werd het idee van MomVillage geboren. Met mijn expertise én ervaring wil ik andere vrouwen en koppels bieden wat ik zelf toen niet kon vinden. Namelijk een boodschap van geruststelling en aanmoediging. Ik toon jullie graag perspectief in dit nieuwe leven waarin je je ritme en je plek nog aan het zoeken bent.

Want ik gun het jou zo hard om je leven als nieuwe mama op een warme, zorgzame manier voor jezelf én je kindje te kunnen starten.

Sanne gaf me de moed om het rustiger aan te doen en wat meer tijd aan mezelf en mijn gezin te gunnen. Ik voelde me serieus genomen, maar ze bracht ook de nodige humor in het geheel. - Laura S.

Wat kan ik je bieden?

Voor iedereen loopt het proces van moeder worden anders, de nood aan begeleiding is dan ook voor iedereen anders.

Waar het voor de ene absoluut noodzakelijk is om in privacy te kunnen delen over wat er gaande is, is voor de andere sociaal contact net datgene wat het hardst wordt gemist en is er dus vooral daar nood aan.

Met mijn aanbod tracht ik tegemoet te komen aan ieders’ noden. Lees hieronder verder over het huidige MomVillage-aanbod. Indien datgene wat je zoekt er niet bij is, en je hier vragen over hebt, aarzel niet om ze me te stellen via een mailtje naar sanne@momvillage.eu of via het contactformulier. Het aanbod van MomVillage is continu in beweging, dus je bent steeds welkom met vragen of suggesties.

Individuele begeleiding

Ik bied twee vormen van individuele begeleiding aan, namelijk live één op één sessies, waar bij het contact intenser is, maar ook iets meer gebonden aan tijd en uur. Daarnaast bied ik een online traject aan, waarbij geen persoonlijk contact plaatsvindt, maar wat je heel laagdrempelig vanuit je zetel, al dan niet met je baby aan de borst of fles kan volgen op het moment dat het jou past.

Individuele therapie

Online traject

Inspireer elkaar

Ik geloof enorm in de kracht van verbinding tussen prille mama’s onderling. Zowel vanuit mijn ervaring als vroedvrouw en psychotherapeut, en vanuit mijn eigen ervaring als mama, ben ik er heel sterk van overtuigd dat contact met lotgenoten, die zich op hetzelfde moment in dezelfde fase bevinden heel veel ondersteuning kan bieden en soms andere problemen kan voorkomen.

Laat je dus zeker inspireren door anderen en sluit je aan bij één van de groepen van MomTalk!

MomTalk

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.