De laatste keer MomTalk bij MomVillage

Voilà. Na veel gewroet, zoeken, inpassen en afstemmen, voel ik dat het idee van MomVillage niet in deze vorm verder gaat. Daar zijn verschillende redenen voor, ik neem je er graag kort eventjes in mee.

 • Ik werd opnieuw mama en zat plots terug in de tropenjaren, waar we eigenlijk net uit waren

MomVillage kwam tot stand op een moment dat er terug meer ademruimte kwam in ons gezin voor persoonlijke projecten. We waren de tropenjaren (zoals Uwe Porters het zo mooi omschrijft) na de geboorte van onze tweeling door en het pad lag open voor nieuwe mogelijkheden. En toen werden we plots onverwacht zwanger. MomVillage voelde op dat moment eigenlijk als mijn derde kindje, dus toen ons werkelijke derde kindje zich aandiende, kon ik het nog niet los laten. Ondertussen merk ik dat drie kindjes groot brengen toch één en ander vraagt, en dat het werk voor MomVillage, naast mijn werk in de groepspraktijk (www.psychopraktijkschoten.be) bijna altijd gebeurt wanneer de kindjes in bed liggen. Op dat moment ben ik eigenlijk heel moe, en het is tijd voor terug meer zelfzorg om de balans in evenwicht te houden.

 • De naam “MomVillage” dekt niet meer de hele lading van mijn missie als therapeute rond ouderschapsthema’s

Als therapeute heb ik ook veel mannelijke cliënten. Ik werk even graag met mannen rondom hun vaderschap als met vrouwen rond hun moederschap. De naam MomVillage voelt voor mij niet voldoende inclusief. We worden immers allemaal ouders in een hele context, niet alleen op een eilandje, enkel als mama of enkel als papa. Onder mijn eigen naam op IG (@sanne.zoile) zullen zeker nog nieuwe initiatieven worden gepost voor ouders. Deze zullen een bredere focus hebben dan enkel het moederschap, hoewel dit uiteraard ook een vaste waarde is in mijn werk. Het verschil met dit profiel, is dat ik via @sanne.zoile mezelf terug de vrijheid meer permitteer om het posten heel organisch te laten gebeuren. Sociale media vind ik heel fijn, en tegelijk vragen ze heel veel energie van mij. Wanneer de “goesting” er is, zal ik dus posten, en anders mag ik het laten.

 • Mijn eigen zoektocht naar zelfzorg als mama van drie

Door opnieuw de hele ervaring van zwangerschap, geboorte, postpartum, de wedergeboorte van mezelf als mama van drie door te maken, kom ik opnieuw in contact met mijn nood aan zelfzorg. En zoals Nina Mouton het mooi verwoordt (vrij vertaald): “zit werkelijke zelfzorg niet persé in het nemen van een bad of jezelf eens laten verwennen bij de kapper of massagesalon. Het zit in het leren mild omgaan met jezelf, met het kind in jou dat zich soms kwetsbaar voelt, en goed voor jezelf zorgen, als een soort grote zus/broer die voor de noden van dat kind in jou kan opkomen en zorgen”. Hierin heb ik al een hele weg afgelegd, oa in mijn opleidingen en nadien in supervisies etc., maar dit is uiteraard een levenslang proces. Nu het door slaapgebrek soms wat meer neerkomt op onze reserves, voel ik ook de behoefte om actief beter voor mezelf te zorgen. Mezelf toestaan om grenzen te trekken is daar een deel van. Als je benieuwd bent naar wat ik zoal tegenkom in mijn zoektocht, schrijf je dan zeker hieronder in voor de nieuwsbrief. Vanaf het moment dat MomVillage offline gaat, zal ik met vaste tussentijden, niet te vaak, een nieuwsbrief verzenden. Daarin zullen evt. nieuwe initiatieven staan en kan je inspiratie opdoen in het zoeken naar zelfzorg.

 • Na rust komen er nieuwe dingen aan

Ik focus me nu even op een periode van rust en af en toe iets doen dat me ontspant (stel je voor), maar er borrelen ook al nieuwe ideëen. Door het los laten van het oude, komt er ruimte voor iets nieuws. En dat voel ik in mijn lichaam zijn weg zoeken. Ik verdwijn dus niet, enkel MomVillage stopt ermee. Good things are coming… wanneer de tijd er rijp voor is.

 
 

Eigenlijk klopt het woordje “combineren” niet echt, het gaat eerder over je moederschap integreren, het deel maken van wie je voortaan bent. Moeder worden is echt een existentieel proces, het gaat over je fundament als mens, zeker in die eerste jaren waarin je kind(eren) afhankelijk van jou zijn om te overleven. Je stemt je continu af op de ontwikkelingsfase waarin je kind zich bevindt en dit vraagt dus van jou telkens een ander soort moederschap, met haar eigen kansen en uitdagingen.

Waarom "Op zoek naar zelfzorg"?

Moeder worden en zijn, is echt een leer- en groeiproces. Bij sommigen is dit meteen van aan de start duidelijk, bij anderen verloopt alles misschien heel rustig in het begin en komen er bepaalde uitdagingen wat later op hun pad.
In deze tijd is er soms weinig tijd om te mogen leren en groeien. Liefst kunnen we alles eigenlijk al wanneer we eraan beginnen, en dan kunnen we het liefst nog helemaal alleen “onze plan trekken”.

Met MomTalk wil ik een warme, uitnodigende plek bieden om eventjes te vertragen. Ik nodig je graag uit om even contact te maken met jezelf. In de drukte van het dagelijks leven is er soms heel weinig tijd om te voelen hoe het met je gaat. Wanneer het goed gaat, is er bijna geen tijd om te genieten, wanneer het minder goed gaat, is er weinig energie om ruimte om stil te staan bij wat je misschien nodig hebt.

Voor deze uitersten en alles daar tussenin bied ik graag tijd en ruimte tijdens de bijeenkomsten van het MomTalk-traject. Je bent welkom met alles wat er is.

Ondertussen leer je andere vrouwen kennen, maak je kennis met andere perspectieven op de dingen die jij soms ook tegenkomt als mama en voel je je steeds krachtiger en dichter bij jezelf.

Praktisch

Wat?

 • Pure zelfzorg: je neemt de tijd om stil te staan bij jezelf, bij wat je nodig hebt en hierover evt. te delen met anderen.
 • Samen op weg gedurende bijna een half jaar. Het MomTalk-traject biedt 5 bijeenkomsten van 2u samen met andere moeders, onder begeleiding. Tussen de sessies door ontvang je daarnaast ook een inspiratiemail o.b.v. wat er tijdens de sessies aan bod is gekomen. Dit kan een video zijn, een bepaalde oefening, een inspirerende vraag, een geleide luisteroefening,… Op deze manier word je uitgenodigd om ook tussen de sessies met je eigen proces bezig te zijn.
 • Meer dan enkel een “mamababbel”, als psychotherapeute en coach geef ik richting aan de bijeenkomst rondom een bepaald thema. Daarnaast is er uiteraard ook ruimte voor zaken die jij evt. wilt inbrengen.
 • Een nieuwe “village”: een groep vrouwen die zich ook in de wereld van het moederschap bevinden. Elk op hun eigen plekje en in hun eigen tijdzone maar wel verbonden door het moederschap
 • Nieuwe inzichten in het moederschap
 • Je wordt uitgenodigd tot persoonlijke groei
 • Delen wat er op dat moment voor jou fijn is om te delen of over te sparren met andere mama’s
 • Een warme koffie of thee kunnen drinken, stel je voor
 • Empowerment in je mama-zijn door verbinding met andere mama’s
 • Herkenbaarheid voelen, ervaren dat je niet alleen bent in hoe jij je moederschap beleeft

 

Voor wie?

Voor elke nieuwe, of minder nieuwe, mama van één of meer kinderen.

Voor jou als je graag kennis wilt maken met andere mama’s, jezelf in je moederschap beter wilt leren kennen en/of het gewoon fijn vindt om even in te checken bij jezelf.

Wanneer?

Deze reeks gaat door met één live bijeenkomst per maand op volgende dinsdagavonden, telkens van 19u30 tot 21u30:
 • 20/02/2024
 • 19/03/2024
 • 16/04/2024
 • 14/05/2024
 • 11/06/2024

Waar?

We komen samen in de groepsruimte van Het Praktijkhuis Schoten, in de Marialei 11 te Schoten. Voor informatie rond bereikbaarheid, klik op de link.

Kostprijs?

 • Om bijna een half jaar samen onderweg te zijn, deel te nemen aan de 5 sessies van 2u en de tussentijdse inspiratiemails, betaal je een bijdrage van €249.
 • Bij de meeste mutualiteiten heb je recht op een terugbetaling van €10 per sessie, in totaal dus voor €50. Je eigen bijdrage komt dan neer op €199
 • Indien je dit wenst, is het ook mogelijk om in twee schijven te betalen. Stuur me hiervoor gerust een mailtje en dan bekijken we dit samen.

Zij gingen je voor…

Ben je benieuwd naar wat de begeleiding van MomVillage in het verleden al voor andere vrouwen betekende? Lees het hier bij de getuigenissen van vrouwen die je voorgingen in verschillende soorten begeleiding.

Getuigenissen

Inschrijven?

Ik geef graag aan iedereen voldoende tijd en ruimte. Er is in dit traject dus slechts ruimte voor 6 deelneemsters.

Heb je dus vragen of twijfels, laat het me zeker weten. Zoniet, schrijf je hieronder dan alvast in zodat je zeker bent van je plekje. 🙂

Inschrijven

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.

x